Cancerul de sân este o afectiune în care celulele maligne (canceroase) se dezvolta din tesutul mamar.
Cel mai frecvent tip de cancer mamar este carcinomul ductal, care se dezvolta din epiteliul ductal. Cancerul de sân care se dezvolta la nivelul lobilor sau lobulilor se numeste carcinom lobular i este cel mai frecvent tip de cancer mamar bilateral.
Carcinomul mamar inflamator este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, în care sânul prezinta semne inflamatorii (roseata, caldura locala si tumefactie).
Vârsta si prezenta cancerului de sân în familie creste riscul de aparitie a acestuia la descendenti.
Optiuni terapeutice
La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientii cu cancer de sân: tratamentul standard (recomandat de forurile de specialitate) si tratamentele noi, care se afla în faza de testare în studii clinice. Înainte de a începe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze între tratamentul standard si noile tratamente, prin includere în studiile clinice in derulare, daca acestia sunt eligibili.
Tratamentele care sunt în faza de testare (în studii clinice) au ca scop îmbunatatirea optiunilor terapeutice curente sau obtinerea de informatii despre eficacitatea si siguranta unor noi compusi . În cazul în care concluziile unui studiu clinic indica faptul ca tratamentul care a fost testat este superior tratamentului standard, noul tratament îl poate înlocui.
Alegerea celui mai potrivit tip de terapie pentru pacient este o decizie care implica în mod normal atât pacientul si familia acestuia cât si echipa medicala
În prezent, tratamentul standard al cancerului de sân beneficiaza de o abordare multidisciplinara, care implica atât tratamentul chirurgical, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.
Recent, in Romania GlaxoSmithKlin a lansat prima terapie orala, Tyverb® (lapatinib), indicat pentru tratamentul pacientelor cu cancer de sân avansat sau a formelor deosebit de agresive a acestei boli. Acest nou mecanism de actiune este o modalitate inovatoare de tratament al cancerului de sân.
Situatia in RomâniaÎn 2006, în România, 50 de femei din 100.000 au fost diagnosticate cu cancer la sân si s-au înregistrat peste 5500 de cazuri noi. Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer – dupa cancerul pulmonar, cu o prevalenta de 509,29 de cazuri la 100.000 de locuitori (2006), conform Registrului National de Cancer. Numarul deceselor prin cancer de sân la femei se ridica în 2007 la 3049 de persoane, adica 27,62 la 100.000 de locuitori de sex feminin, indica sursa mai sus mentionata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu