sâmbătă, 31 decembrie 2011

**** LIBERTATEA DE A ALEGE !!!!!!!! ****




Ne pregătim să trecem pragul într-un nou an, un an despre care s-au spus multe lucruri pline de mister. Astfel, gândurile noastre ne poartă către întrebări dintre cele mai controversate şi care ne creează emoţii dintre cele mai diverse.
Nu ştim cu ce ne vom confrunta în anul care vine. Se vorbeşte şi s-a vorbit mult despre acest an şi nu ştim ce va aduce: un început, o schimbare, o revelaţie, o nouă energie, un nou nivel de înţelegere. Va fi ceva ce vom experimenta la nivel personal sau la un nivel mai extins? Va fi o nouă dimensiune a experienţelor noastre pe care le vom trăi? O nouă dimensiune a trăirilor?
În timp ce ne punem semne de întrebare, un lucru este cert: ca de fiecare dată când păşim într-un an nou, vom simţi bucuria unui echilibru între ceea ce am finalizat cu succes şi un nou început plin de emoţii.
Uneori Universul ne serveşte exact lecţiile pe care le avem de învăţat, căci ele sunt potrivite cu stadiul nostru actual de cunoaştere. Dacă noi nu le depăşim trebuie să repetăm clasa. Şi uneori cu aceiaşi oameni, alteori alţi oameni apar în viaţa noastră cu aceiaşi problemă.

Dalai Lama spune: „Dacă pierzi, nu pierde lecţia”.
„Noi nu facem greşeli, noi învăţăm, spunea alt înţelept. Am face bine să nu ne mai învinuim pentru rezultatele noastre ci să le considerăm ceea ce sunt ele de fapt: consecinţe.

Dacă încă nu ai ceea ce iubeşti, atunci ai face bine să iubeşti ceea ce ai. Aşa începe devenirea ta, înălţarea ta, cu iubirea. Caracterul tău se formează fără ca tu să îţi dai seama: ai un obicei, unul oarecare, pe care îl consideri normal şi firesc ... şi din el ia naştere caracterul.
Ca ajutor în formarea caracterului tău ar trebui să accepţi ofertele din preajma ta. Dacă un altul spune ceva despre tine, ceva ce la prima vedere îţi displace, atunci în spatele acestui lucru se ascunde o şansă pentru tine: poţi înţelege mai bine cine eşti. Căci tu nu eşti numai ce gândeşti tu despre tine, eşti şi ceea ce gândesc alţii despre tine.
Imaginea proprie despre sine se suprapune cu cea pe care o ştiu alţii despre tine. Dacă diferenţa este foarte mare, atunci ceea ce nu vezi la tine înseamnă foarte mult. Înseamnă că ai ceva la care poţi lucra. Analizează ceea ce ei spun şi vezi ce poţi învăţa, schimba şi şlefui la tine.  Nu îi lua totdeauna prea în serios, însă nici nu trece cu vederea spusele lor.

În modelarea caracterului tău este bine să ţii seama de părerile sincere ale celor din jurul tău, însă în construirea visului tău este bine să îţi asculţi glasul inimii, al intuiţiei şi să îţi urmezi creativitatea ta.
Deci atenţie la felul tău de a fi, căci într-o bună zi asta se va observa la tine. Devii responsabil de caracterul pe care îl ai.

Dacă nu ţi-ai fixat încă obiective pentru anul care vine, este momentul să o faci acum. Gândeşte-te însă că poţi alege ceva nou, măreţ, cu totul îndrăzneţ pentru acest nou an. Îţi propun trei puncte de reper:

1. Renunţă la credinţele limitatoare

Cu toţii percepem lucrurile prin intermediul filtrelor noastre conceptuale. Vedem lumea conform valorilor şi convingerilor noastre, a prejudecăţilor şi concluziilor extrase din experienţele avute în trecut.
În 1. Corinteni ni se spune: Mai întâi vezi ca prin oglindă, neclar; iar apoi faţă în faţă.
Asta înseamnă că pentru a vedea clar, e necesar să renunţăm la ochelarii filtrelor conceptuale şi convingerilor noastre. Desigur, este dificil să înlăturăm aceste filtre dacă nu ştim ce sunt. Aşa că, învaţă cât mai mult despre ce sunt ele şi apoi destructurează-le, pe rând. Şi asta pentru că filtrele şi convingerile limitează câmpul posibilităţii.
Setul de valori şi credinţe se schimbă pe măsură ce învăţăm să facem faţă provocărilor vieţii. Deşi putem întotdeauna să mergem înapoi şi să adoptăm şi mai multe valori restrictive ca răspuns la rănile suferite, evoluţia spirituală firească este înspre valori superioare şi mai cuprinzătoare. Acestea ne ajută să ne deschidem mai mult către acceptarea şi iubirea de sine şi a celorlalţi. Schimbarea acestor credinţe şi valori, care nu ne mai sprijină evoluţia şi dezvoltarea umană, reprezintă o parte importantă a procesului de vindecare. Este sănătos să facem acest lucru. El ne ajută să ne extindem conştiinţa.

2.  Renunţă la conformism

„Dacă bate vântul schimbării, unii construiesc mori de vânt iar alţii ridică ziduri”

Trăieşte „jocul” numit viaţă pe cât de plăcut posibil. Ceea ce trăieşti, nimeni nu îţi poate lua. Chiar vrei să fii întocmai ca ceilalţi?
Oricum tu eşti altfel decât ceilalţi. Dacă vrei să ai succes, trebuie să fii diferit.
Ce ştii despre boala „de a fi normal”? Adică acei oameni bolnăvicios de normali, care se supun fără proteste normelor impuse de alţii şi îşi năruiesc şansa de a-şi dezvolta sinele creator. Sunt oameni care nu sunt prea mândri de ei înşişi. Ei îşi folosesc mândria de a fi la fel cu ceilalţi. Aceştia se trădează pe ei înşişi şi devin conformişti, îşi condiţionează întreaga valoare personală de câte laude primesc de la o autoritate externă.
Jean Paul spune: „Cine nu are curajul să fie nebun în modul lui propriu, îi este greu să fie inteligent în modul lui propriu”.
Trebuie doar să nu exagerezi.
Dacă te orientezi după o persoană normală, atunci vei trăi într-o limitare normală şi nu îţi vei putea realiza visurile. Oamenii de succes sunt aceia care, cel puţin pentru o vreme sunt consideraţi de cei din jur ca nefiind normali. Mai întâi oamenii spun: „nu eşti normal!”. Ca apoi să spună brusc: „Oo, eşti genial!”, sau „Ai avut noroc!”.
Şi apoi e bine să ştii:
„Numai cei din cimitire nu mai au probleme” şi că „Nimeni nu dă cu piciorul într-un câine mort” (Norman Vincent Peale). Aşa că nu lăsa teama să se cuibărească în interiorul tău atunci când este vorba de visurile tale. Ce îţi doreşti să fii? Un mediocru printre normali?
Dacă te mulţumeşti cu fericirea rece a mediocrităţii, atunci nu vei putea scoate la iveală geniul din tine. Dacă ai ţeluri mai înalte, atunci implică-te şi fă ceva cu îndrăzneală şi curaj, aşa cum îţi spune inima.
Schimbarea începe cu tine. Numai tu poţi face ceva pentru schimbarea ta. Îndrăzneşte să fii altfel.
Este adevărat că pentru a te schimba este nevoie de multă voinţă şi de încredere în forţele tale. Ai nevoie de experienţe prin care să îţi poţi mobiliza forţele tale, energiile pentru ţelurile tale. Şi astea le faci numai dacă te implici, exact acolo unde îţi este mai dificil. Atunci vine marea schimbare, de la sine. Poate nu o observi din primul moment din cauza paşilor mici, dar eu îţi spun că se produce pur şi simplu.

3.  Foloseşte  Liberul arbitru

Nu fii blocat de trecutul tău. Gândeşte-te că Dumnezeu a folosit oameni simpli, modeşti pentru a săvârşi lucrarea Sa şi pentru a o duce în lume. Tot aşa te va folosi şi pe tine.
Ne naştem cu capacitatea de a alege liber şi o exersăm în mod constant, chiar dacă nu credem că o facem. Dacă nu consideri că faci alegeri în viaţă, asta este pentru că nu o faci conştient. Multe din alegerile noastre sunt făcute la un nivel subconştient.

„Victimele spun că nu au de ales.
Creatorii  ştiu că au întotdeauna o alegere”

Alege astăzi în mod conştient şi consideră-te creator.
Circumstanţele le pot limita pe victime, însă nu-i pot limita pe creatori. Victimele consideră că nu au de ales. Creatori ştiu că au o alegere şi că pot să o exercite. Creatorii ştiu că sunt liberi să-şi aleagă viaţa pe care şi-o doresc. Mai mult, ştiu că e răspunderea lor să o facă. Ei cunosc faptul că nu există scuze pentru a nu alege.
Creatorii evoluează şi învaţă din greşelile lor. Ei renunţă la conceptele limitate şi adoptă noţiuni mai flexibile şi care le dau putere. Creatorii sunt răbdători cu ceilalţi şi atenţi la reacţiile acestora. Creatorii refuză să lase ca cineva să le răpească libertatea. Chiar şi atunci când circumstanţele sunt extrem de limitatoare, ei găsesc o cale de a-şi apăra punctul de vedere şi de a-şi exercita libertatea de a alege.
Victimele consideră că ceilalţi sunt împotriva lor, sunt descurajate de greşelile pe care le fac şi încearcă să-i învinuiască pe ceilalţi pentru eşecurile lor.
Creatorii gândesc într-un mod constructiv:
Sunt liber să decid în orice clipă. Pot face greşeli -  acestea sunt moduri prin care învăţ şi progresez, iar acest lucru nu este ruşinos. Sunt dispus să învăţ din propria mea greşeală, să o îndrept, iar data următoare să fac o alegere mai bună.

Nu spune azi „nu am avut de ales”.
Modul în care alegi să foloseşti circumstanţele depinde doar de tine. Fă astăzi alegeri îndrăzneţe pentru anul care bate la uşă. Şi cel mai important: Nu amâna. Decide azi să fii diferit, să fii creativ, să ai obiective îndrăzneţe.

Iar eu îţi doresc din tot sufletul să ai un an aşa cum îţi doreşti!
Lumină şi Armonie!