vineri, 16 decembrie 2011

**** SFATURI SANATOASE !!!!!!!! ****

Un aliment funcţional este cel care conţine diverşi compuşi biologici activi care asigură organismului o serie de principii nutritive esenţiale (vitamine, proteine, glucide, lipide, acizi graşi, fibre alimentare). Când vorbim despre alimente funcţionale nu ne referim la produse noi sau apărute ca urmare a unor descoperiri ştiinţifice. În mare parte este vorba de produse pe care le consumau şi bunicii noştri, numai că nu le numeau „funcţionale”. Tendinţele actuale în nutriţie au delimitat alimentele funcţionale de restul, pentru a li se recunoaşte valoarea nutritivă şi pentru a fi consumate de toată lumea.

  

Fructele şi legumele colorate deschid lista alimentelor funcţionale. De departe, vegetalele sunt cele mai bogate în compuşi cu efecte benefice pentru sănătate.
Morcovii, legumele verzi proaspete, fructele colorate şi roşiile trebuie consumate constant pentru că ele sunt extrem de utile pentru un organism sănătos.

Pont: Licopenul din roşii şi din produsele pe bază de roşii previne afecţiunile tumorale, iar alfa şi beta – carotenul din morcovi, din fructe şi din alte legume neutralizează radicalii liberi.

Fibrele vegetale

Produsele de morărit şi panificaţie de bună calitate, obţinute din grâu, porumb, tărâţe, orz, ovăz, cicoare se înscriu şi ele în categoria alimentelor funcţionale.
Fibrele insolubile din tărâţe, grâu, porumb şi orez reduc riscul apariţiei cancerului tumoral şi al cancerului de sân la femei.
Fibrele solubile din orz, ovăz, in şi cicoare au potenţial de reducere a colesterolului, a unor boli cardiovasculare grave şi scad incidenţa apariţiei anumitor tipuri de cancer.

Alimente care conţin acizi graşi polinesaturaţi

Peştele, mai ales cel oceanic, este considerat un aliment funcţional de bază pentru că este bogat în acizi graşi omega 3, omega 5 şi omega 6.
Bogate în acizi graşi polinesaturaţi sunt şi produsele lactate, brânzeturile şi carnea.
Alimentele funcţionale bogate în acizi graşi polinesaturaţi reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi optimizează procesele de la nivelul sistemului nervos central.

Produsele bogate în fenoli

Citricele, legumele şi ceaiul sunt bogate în fenoli care au rolul de a neutraliza oxigenul reactiv şi al radicalilor liberi, fapt ce reduce riscul cazurilor de cancer agresiv.
Merişoarele, murele, coacăzele negre, ciocolata neagră sunt tot alimente funcţionale care reduc riscul bolilor cardio-vasculare şi îmbunătăţesc activitatea tractului urinar.

Alimente pre şi probiotice

Probioticele constituie o generaţie mai nouă de alimente care conţin microorganisme vii, cu un deosebit rol funcţional. Iaurturile şi alte produse lactate fermentate sunt alimente funcţionale ce nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie.
Din categoria prebioticelor, nu trebuie neglijat rolul următoarelor alimente: cereale integrale, usturoi, miere, soia şi produse din soia.

Pont: Produsele din soia scad colesterolul, previn apariţia bolilor cardiovasculare şi reduc durerile menopauzale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu