vineri, 16 decembrie 2011

**** HIPNOTERAPIA TE AJUTA SA RENUNTI LA FUMAT !!!!!!!! ****

Nevoia de a fuma este menţinută prin anumite motive (“beneficii”), formulate la nivel inconştient. Unele persoane fumează din plăcerea legată de ritualul gesturilor, nevoia de nicotină, pentru socializare ori pentru liniştea pe care o asigură rutina. De fapt, fumatul ajută la calmarea unor angoase, care de cele mai multe ori sunt profunde, ascunse în inconştient.

   
Este mai eficient să îţi propui „Vreau să renunţ la fumat“, decât „Nu mai vreau să fumez“. Inconştientul uman operează numai cu afirmaţii. Când formularea este o negaţie, inconştientul nu ia în serios propunerea renunţării. În psihoterapie, un pas important este formularea obiectivului cât mai specific şi afirmativ, astfel încât să ştii clar către ce anume îţi orientezi schimbarea interioară.

Paşii de urmat

Află dacă vrei cu adevărat să renunţi la fumat. Răspunsul se află doar în interiorul tău şi nu ai nevoie să îl declari celorlalţi. Ideea este să conştientizezi că te pregăteşti pentru o schimbare de durat (nefumătoare pe termen lung, nu pentru o săptămână). Dacă eşti pregătită şi vrei să faci pasul, continuă cu…

Formularea scopului. Clar, afirmativ. Înlocuieşte „de mâine nu mai fumez“ cu “vreau să renunţ la fumat” sau, şi mai eficient, „vreau să fiu nefumător“ .

Alege momentul în care devii nefumătoare - ziua şi ora exactă. Este important să fie realist, să simţi că poţi să îţi atingi obiectivul chiar atunci. Unele persoane preferă să renunţe brusc, în timp ce altele simt nevoia de o „perioadă tampon”, în care să reducă treptat numărul de ţigări. În acest ultim caz, stabileşte şi 2-3 repere intermediare. Spre exemplu, hotărăşti să renunţi în ziua de 1 a lunii ianuarie (decembrie, martie… depinde de tine). Notează-ţi în agendă data, ora, precum şi 2-3 date intermediare: 10 decembrie, 9 dimineaţa, încep să fumez doar 10 ţigări pe zi; 24 decembrie, 8 dimineaţa, încep să fumez doar 5 ţigări pe zi.

Scrie o listă cu motivele pentru care îţi place şi/sau ai nevoie să fumezi. Şi o listă cu motivele pentru care doreşti să renunţi la fumat.

Caută un comportament alternativ pentru fiecare punct de pe prima listă. Spre exemplu, dacă îţi place să ţii ţigara între degete, înlocuieşte-o cu un pix în momentele în care îţi vine să fumezi. Dacă fumezi ca să socializezi, caută şi alte motive de întâlniri.


Sfatul specialistului
Dr. Crista Darie, psihoterapeut cu specializare în hipnoza clinică şi terapie ericksoniană

„Multe persoane îşi imaginează că prin hipnoză le este influenţată voinţa şi că, printr-o magie, lucrurile se vor rezolva de la sine, iar când ele ies din transă devin brusc nefumătoare. În realitate, prin hipnoză nimeni nu-ţi poate controla voinţa. Este adevărat că, în transă, se pot face anumite sugestii care să ajute. Spre exemplu, se poate sugera ca fiecare fum de ţigară să îţi repugne (aroma de ceapă, metal etc.). Însă cheia succesului este propria motivare şi pregătirea pentru schimbare. Nu există scheme de terapie general valabile. Cu fiecare persoană se lucrează individual, în funcţie de situaţia particulară. Spre exemplu, în locul sugestiilor de a transforma plăcerea în neplăcerea fumatului, se poate aborda o metodă mai blândă şi foarte eficientă, de restructurare a relaţiei cu propriul corp: pe măsură ce începi să îţi apreciezi şi îngrijeşti corpul, renunţarea la fumat vine de la sine, ca o necesitate interioară şi nu ca o interdicţie.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu