marți, 6 decembrie 2011

**** Remedii naturale pentru tratarea sau prevenirea răcelii şi gripei ****

Raceala si gripa oricat de urat se manifesta ele, nu sunt decat un raspuns al corpului la toxicitate mare. Prin scurgerile nazale, tuse, eliminarea mucusului din gat, febra nu face decat sa elimine invadatorii si sa omoare bacteriile patogene. In organismul nostru traiesc o multime de alte micro – organisme care de regula sunt benefice si traiesc intr-o simbioza perfecta (ca de exemplu : toate micro organismele care ajuta la digestia, procesarea si eliminarea bolului alimentar sau microorgansimele care traiesc in si pe pielea noastra).Aceste micro-organisme pot calatorii de la om la om. Invadatorii sau bacteriile patogene sunt de obicei, bacterii si virusuri benefice corpului, care existau si inainte in corp si aveau un comportament benefic. Intr-un organism toxic si foarte slabit incep sa se multiplice necontrolat si comportamentul lor se transforma intr-unul patogen. Organismul vrea sa elimine toxinele in exces si atunci le invaluie intr-o cantitate mare de mucus si prin stranut, scurgeri nazale, scurgeri oculare, transpiratie, le elimina. Febra apare atunci cand corpul doreste sa omoare anumite bacterii patogene care nu rezista la temperaturi mai mari de 38-39 grade Celsius. Poti controla febra sa nu treaca mai mult de 41 grade C, dar este bine sa o lasi sa isi faca treaba.

Deci tot ce doreste corpul este sa se detoxifice , de aceea o cale foarte buna de a rezolva si trata raceala este sa ajutam corpul sa faca mai rapid si mai putin dureros acest lucru. Medicamentele care inhiba expectoratia, transpiratia si febra nu fac decat sa impiedice corpul sa se curete. Despre medicamente mai multe in articolul Medicamentele.

miere cu lamaie, portocale si tei (flori sau frunze) , propolis . Mai multe despre produsele apicole in articolul Produsele apicole – miere,polen,laptisor de matca,propolis .
rodie. Semintele sunt bogate in vitamina C si constituie o bogata sursa de fibre. Hippocrate recomanda consumarea sucului de rodie pentru combaterea febrei sau a tusei puternice, dar si pentru a intari organismul impotriva bolilor. Numita si “giuvaerul toamnei”, rodia are proprietati antiimflamatorii, antioxidante, iar bogatia de fier o face de folos in anemii. Potasiul din rodie normalizeaza tensiunea arteriala, iar vitamina C intareste sistemul imunitar.Acest fruct contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. (Preferata mea pe timp de iarna, o rodie in fiecare zi )

sirop de macese, sirop de muguri de pin, sirop si amestecuri de plante cu echinaceea

Siropul de brad este eficient in tratamentul impotriva racelilor, faringitei, tusei, are actiune benefica in fluidizarea secretiilor bronhice si indeparteaza starea generala de oboseala.

Ceaiuri din plante. Cele mai bune sint infuziile din flori de soc, tei, potbal, busuioc, sunatoare, isop, patlagina, menta, barba-popii, coada-soricelului, urzica, luminarica, macese si coacaze negre, conuri de hamei si scoarta de salcie. Salvia actioneaza ca o aspirina. Efectul acestor ceaiuri este mai mare daca in ele se adauga putina scortisoara si piper negru (au actiuni puternic antivirotice). In debutul starilor gripale, se bea cite o cana de ceai, din ora in ora. Toxinele vor fi eliminate prin transpiratie.

Infuzie combinata: se iau 12 linguri de cretisoara, trei de musetel, soc si izma creata, se maruntesc si se amesteca bine. Se iau doua lingurite din amestec si se adauga la o cana de apa fiarta. Se da deoparte 5 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, daca se poate, neindulcite. In caz de curgere apoasa a nasului, fara febra, un remediu eficient se obtine dintr-o lingurita de busuioc, una de salvie, una de scortisoara si 5 cuisoare. Se tin in gura si se mesteca incet. Se iau 2-3 prize pe zi, dupa masa. Incercati acest remediu si in 2-3 zile, nu veti mai simti nici urma de raceala.

Antibioticul saracului. La primul hapciu, e bine sa beti niste ceai de cimbrisor, care e un excelent dezinfectant.

In timpul racelii diminuati aportul de zahar din orice sursa, inclusiv fructe. Mancati fructe dar nu din cele foarte dulci. Puteti vedea care sunt fructele foarte dulci din ghidul de combinare alimente.

Hidroterapia. Mai multe despre hidroterapie in acest articol Hidroterapia – un remediu contra racelilor.

Comprese din ceapa, cartof, usturoi, telina, piper, ardei iute – toate rase si puse direct pe pieptul gol. Apoi le acoperiti cu un material cald si stati in pat inveliti bine cu paturi macar 30 min. Toxinele vor fi absorbite de radacinoase dar vor fi eliminate si prin transpiratie.

La culcare, se pot face inhalatii cu aburi fierbinti deasupra unui vas in clocot care contine busuioc, menta sau picaturi de ulei de pin sau lavanda.

Bai la picioare cu apa fierbinte foarte sarata (un pumn de sare/2 litri apa) timp de 10 minute, apoi se incalta sosete groase si se sta in pat bine invelit.

Ceapa, usturoi crude,, ardei rosu iute uscat pus in mancare, mancate pe indelete si mestecate bine

Hreanul – sinusurile congestionate si nasul infundat se vindeca fara gres daca punem pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, invelit intr-o basma. Hreanul se tine 5-30 de minute pe frunte si la radacina nasului.Cei cu o piele foarte sensibila vor tine mai putin cataplasma, altfel pot aparea inflamatii serioase. In tratamentul gripei si al guturaiului, desfundarea nasului este foarte importanta, deoarece daca respiram normal, pe nas, sunt evitate complicatiile bronsice si pulmonare.Ca si tratament rapid al sinuzitei, acest leac nu are echivalent, o cura de 5 zile in care facem aceasta aplicatie de 1-2 ori pe zi eliminand rapid aceasta afectiune.

Ceapa – tusea si bronsitele sunt vindecate cu decoct de ceapa. Se iau doua cepe intregi, cu tot cu coaja, de marime medie, se spala si se pun la fiert in 1 si 1/2 cana de apa, timp de un sfert de ora. Se bea decoctul cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol si fara alte adaosuri. Ceaiul are un gust nu tocmai placut, insa actioneaza foarte rapid si se zice ca nu exista leac mai bun contra tusei si durerilor de gat si de piept.

Catina – Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decit macesul si de 10 ori mai mult decit citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sint A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe etc. Efectele benefice ale acestei plante sint cunoscute inca din antichitate. Medicina traditionala chineza o recomanda in tratamentul bolilor digestive. De altfel catina este considerata un fruct complex si care contine toate vitaminele de care nevoie organismul.Amestecul de fructe de soc si catina poate fi preparat usor in gospodarie. Foarte bun in revitaminizari, combinatia celor doua fructe cu miere de albine se poate consuma zilnic, cite o lingura dimineata. Catina este un tonifiant de exceptie al mintii si trupului si un veritabil antidot pentru stres. Imbunatateste sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva racelilor. Catina favorizeaza cresterea imunitatii organismului si refacerea globulelor rosii. Se pun 2 linguri cu fructe de catina, 2 linguri cu miere de albine, se strivesc fructele in miere pentr a nu oxida, se adauga o cana cu apa, 3 saptamani se lasa la macerat in borcan inchis si in frigider. Se administreaza 2 cani pe zi, pana in ora 17. Pentru cresterea eficientii acestui preparat, se mai poate combina cu propolis si polen.Alt mod de utilizare : la 100g miere se adaugă 30 g fructe de cătină, se lasă la macerat 3-7 zile, după care se dau copiilor câte 2 linguriţe/zi, iar adulţilor 2 linguri/zi. Se ia până la ora 14, deoarece este puternic energizant şi seara poate produce palpitaţii şi somn agitat.
În usturoi s-au descoperit mai mult de 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene. Pentru a preveni răceala sau imbolnavirea de gripă, mestecaţi cîte o jumătate de căţel de usturoi dimineaţa, la prînz şi seară. Dacă răceală v-a prins deja, zdrobiţi 5-6 căţei de usturoi, amestecaţi cu 10 linguriţe de miere şi luaţi din acest preparat cîte o linguriţă, din jumătate în jumătate de oră.
Sucul de lămâie. Fructul se stoarce într-un pahar, iar la sucul obţinut se adaugă 2 linguriţe de miere şi coajă rasă anterior, apoi se completează restul cu apă. Se lasă la macerat 1-2 ore, după care se bea. Se beau 3-4 pahare într-un interval de 12 ore. Se poate face si un suc din lamaia completa (fara coaja galbena , cu coaja alba din interior si seminte) la blender . Vedeti aceasta reteta Limonada.
Tinctura de propolis, câte 1 linguriţă dimineaţa şi seara cu puţin ceai.
Frectii cu oţet de mentă, salvie sau levănţică;
Coaja de salcie decoct din 2 linguri coajă la o cană de apă; se beau 2-3 linguri pe zi.
Curcuma reprezinta un remediu eficient pentru raceli si iritatii ale gatului. Amesteca o jumatate de lingurita de pudra de curcuma proaspata cu o lingurita de miere. Acest amestec se consuma o data sau de doua ori pe zi. Se mai poate lua si amestecat cu un mujdei de usturoi sau in salate. Curcuma este principalul ingredient din amestecul numit curry. O reteta foarte usoara si buna este Conopida cu curry.
Pe timp de iarna si pentru prevenirea racelilor si scaderii imunitatii recomandam sa adaugati si un amestec de minerale si vitamine coloidale enrgizate. Vor sustine functiile ficatului si pancreasului si ale sistemului imunitar.
Incercati sa renuntati, cat timp sunteti racit, la lapte si produse lactate, deoarece acestea amplifica disconfortul si stimuleaza secretiile.
Folositi semintele de canepa. Mai multe cititi in articolul Semintele de canepa .
Folsiti fitoplanctonul marin ca supliment alimentar. Mai multe cititi in articolul Fitoplanctonul marin.
Folositi algele albastre verzi ca supliment alimentar. Mai multe cititi in articolul Algele albastre- verzi.
Folositi spirulina ca supliment alimentar. Mai multe in articolul Spirulina- regina proteinelor.
Mananca Fructe goji . Mai multe despre goji in articolul Goji – Fantana tineretii.
O zi de post negru, doar cu sucuri de legume si fructe, pe saptamana poate ajuta la vitaminizarea si detoxifierea corpului. Acest lucru poate ajuta si in timpul raceli, dar fructele folosite sa nu fie fructe foarte dulci si sa nu se faca exces de ele. Sa se faca sucuri cu amestecuri de legume si fructe ca de exemplu mere cu telina si morcov, sau telina si castravete, spirulina si mar, rodie cu portocala si lamaie etc.
Suc de grau verde dimineata pe stomacul gol (50ml) sau in amestec cu alte legume etc. Sucul de grau transforma corpul nostru intr-un mediu alcalin, in care boala nu se poate dezvolta. Abudenta de minerale alcaline elimina mediul foarte acid din corpul nostru.Sursa de clorofila care stim ca ajuta la oxigenarea corpul cu ajutorul celulelor rosii, marind si numarul acestora purifica sangele si-l imbogateste, reducand anemia.Puternic detoxifiant al ficatului. “Enzimele si amino acizii prezenti in sucul de grau ne pot proteja de carginogene mai mult decat orice medicament aflat in lume. Intaresc celulele, detoxifica ficatul si cursul sangelui, neutralizeaza chimic orice mediu poluant din corpul nostru intalnit in calea lui”. Contine toate mineralele de care omul are nevoie si vitamine, A, complexul de vit. B, C, E and K. Reduce presiunea arteriala, dilatand in tranzitul lui caile prin care sangele circula.Pentru a beneficia din plin, 100% de proprietatile acestui suc, sucul trebuie sa fie consumat imediat dupa presare.
In timpul starii de raceala odihniti-va, relaxati-va si dormiti cat doriti.
Mergeti la sauna,pe langa selelalte tratamente, aceasta ajuta la eliminarea toxinelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu