Trebuie sa realizam ca corpul uman este cea mai complexa “fabrica” de pe pamant. Reactile chimice si complexitatea intregului mecanism uman nu s-au putut explica pana in prezent. Din aceasta cauza, pentru o functionare normala si echilibrata, ar trebui sa oferim o atentie deosebita combinarii corecte a alimentelor consumate in special daca consumam hrana gatita. Am observat pe propria piele ca atunci cand consum un procent foarte mare de mancare cruda vegetala, si fac combinatii nu tocmai ideale precum la retetele de deserturi – nuci si fructe, corpul nu reactionaza violent ca atunci cand mancanc chiar si cantitate mica de mancare gatita vegetariana sau in trecut cand consumam produse animale cand fiecare zi era pentru mine ca o tragedie curata. Mereu aveam o stare de apasare, lipsa de energie, oboseala cronica, dar voi vorbi despre povestea mea candva in viitor.
Ca sa va dau un exemplu, daca combin un pateu de linte/naut cu orez integral sau piure de cartofi, primele fiind proteine iar orezul/cartofii, amidon pur. Dupa combinarile acestea se declanseaza o furtuna in corpul meu, iar starile de balonare si crampele sunt prezente pentru cateva ore. Sau daca consum mancare gatita urmata de desert ori fructe dupa masa se intampla la fel. Poate o sa spuneti ca mi se poate intampla doar mie si ca nu-mi functioneaza sistemul digestiv corect, dar aceleasi efecte adverse le simt si alti prieteni, membrii de familie mai apropiati sau mai departati.
Concluzia mea este ca daca avem un sistem digestiv care funtioneaza corect, ne putem perminte daca avem o alimentatie spre 80-90% raw, sa facem combinari mai putin corecte cum ar fi la retetele de deserturi – tort din frisca de caju cu visine sau cu mure (deja salivez).
Observatii:
Daca avem un sistem digestiv fragil sau avem o boala grava, trebuie sa respectam ca la carte combinarile alimentelor.
Dupa o anumita perioada de raw 100%, combinatiile trebuie sa fie respectate de asemenea cu strictete, deoarece corpul incepe sa lucreze din ce in ce mai normal si atunci orice abatere afecteaza buna functionare a corpului si implicit starea noastra generala de bine.
Dar ce se intampla? O parte din mancarea noastra, precum cele ce contin amidon, au nevoie de un mediu alcalin pentru o digestie optima, pe cand celelalte, cum ar fi proteinele, au nevoie de un mediu acid. Daca amandoua sunt consumate la aceeasi masa, stomacul nu poate digera mancarea, provocand reactii adverse precum putrezirea mancarii, urmata de gaze toxice. Pe o perioada mai lunga aceasta cauzeaza serioase boli, iar cea mai mare dintre ele ar fi stresul digestiv, care include arsuri sau reflux gastro-esofagian, crampe, gaze, constipatie, colite, boli nervoase, slabirea si incetinirea organismului, etc.
Medicina nu poate oferi decat remedii temporare, insa vindecarea va veni doar cand sistemul nostru va fi curatat de tot gunoiul acumulat peste ani. Intre timp, sangele va prelua toxinele produse prin putrefactia din colon si le va transporta in tot sistemul. Reactia la aceasta intoxicare partiala, va duce la dureri de cap, alergii, stari de oboseala si lipsa de energie, si cateodata voma.
Un studiu facut recent a adus la cunostinta publicului ca un barbat ajuns la varsta medie duce in sistemul sau digestiv in jur la 2,5 kg de carne rosie nedigerata sau in stadiul de putrefactie. Acum gasiti explicatia tuturor bolilor care apar cum spunem noi, din nimic? Pentru combaterea acestor urmari nefaste pentru organismul nostru, trebuie sa fim mereu cu ochii in patru cand ne pregatim de masa. Va prezint mai jos o sumarizare a informatiile gasite pe internet, iar sursele se afla mai jos. De asemenea urmariti tabelele listate la aceasta pagina.
Exista 4 grupe de alimente:
Carbohidratii – grupa 1
Proteinele – grupa 2
Legumele – grupa 3
Fructele – grupa 4
Combinarile corecte:
Grupa 1 – grupa 3
Grupa 2 – grupa 3
Grupa 4 se combina doar cu legumele care au frunze sub forma de shake
Alimente bogate in amidon si carbohidrati: Orezul, Cartofi, Paine, Dulciuri, Fasolea mung, Dovleacul, Castanele, Nucile de cocos. Se combina perfect cu frunzele verzi. Nu se combina cu proteinele si fructele. Se pot combina si cu vegetalele de toate tipurile.
Slabe in amidon: Morcovii, Pastarnacul, Sfecla Rosie, Ardeii rosii, Salata, Varza, Fasolea verde, Vinetele, Broccoli, Conopida, Castravetii, Ridichile, Ciupercile. Combinarea acestora cu proteinele este cea mai potrivita.
Proteinele: Sprouts (vlastari de legume si cereale), Semintele de Susan si Floarea Soarelui (foarte bogate in proteine), Familia fasolei, Nucile, Semintele, Legumele, Tofu, Microalgele, Margarina (fugiti de ea chiar daca e vegetala si contine uleiuri hidrogenate), Lactatele, Ouale, Carnea, Pestele, Avocado (contine mai multe proteine decat lactatele), Ciupercile, Mazarea verde proaspata, etc. Se combina bine cu salatele verzi si legumele, dar nici de cum intre ele.
Acide: Fructele si sucul acestora, Carnea, Lactatele, Sosul de rosii, Condimentele foarte iuti, Citricele, Kiwi, Ananasul, Struguri mai acrii, Capsunile, Merele acre, Visinele. Combinatia ideala cu fructe sub-acide, dar nu cu fructele dulci. Se mai pot combina cu salata si cu bete de telina (apio).
Fructe dulci: Bananele, Curmalele, Stafidele, Papaya, Fructele uscate, Strugurii dulci, Prune. Se pot consuma alaturi de frunze verzi si bete de telina, si sub forma de smoothie verde. Fructele din aceste grupe trebuie consumate ca o masa separata, cu 30-60 minute inainte de masa obisnuita. Pepenii de asemenea se consuma la o masa separata, din cauza digerarii foarte rapide.
Fructele sub-acide: Merele, Piersicile, Nectarinele si Ciresele dulci, Caisele, Perele, Mango, Fructele de padure (multi le considera acide), Smochinele. Se pot combina cu fructele dulci, sau acide. Trebuie sa alegeti una dintre categorii si niciodata impreuna.
Grasimile pure: Uleiul, Maslinele, Untul, Smantana, Grasimile animale. Combinatia ideala cu alimentele care au amidon si vegetalele verzi.
Alte combinatii
Desertul la finalul mesei este cea mai mare greseala. Nu va putea fi digerat dupa doza sanatoasa de carbohidrati si proteine ingerata, si se va transforma in alcool fermentat, otet si acizi acetici.
Rosiile se pot combina cu vegetale scazute in amidon si proteine uleioase precum nucile si avocado. Nucile in general din cauza continului ridicat, 50% de uleiuri, necesita ore intregi de digestie daca nu sunt hidratete anterior (6-8 h). Dupa aceea sunt aproape predigerate si gata de digerare.
In concluzie, niciodata nu se combina:
Proteinele cu ingredientele bogate in amidon. Acestea se consuma separat alaturi de vegetale.
Fructele se consuma la masa separata si se pot amesteca cu frunzele verzi comestibile in smoothies care ne vor ajuta sa scapam de constipatie din cauza procentului mare de fibra.
Grasimile se combina perfect cu vegetalele verzi si cele care au amidon.
Tranzitul normal in organism
Apa, 0-15 min.
Sucul, 15-30 min.
Sucul de grau verde, 60-90 min.
Fructele, 30-60 min.
Pepenii, 30-60 min.
Vlastarii, 60 min.
Cele mai multe vegetale, 1-2 h
Grane si fasole, 1-2 h
Vegetale dense in proteine, 2-3 h
Carne si peste, 3-4h sau mai mult
Vietati marine cu carapace, de la 8-12 ore in sus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu