Zmeurul, plantă medicinală
Atât fructele, cât şi frunzele, mugurii şi mlădiţele tinere de zmeur (Rubus idaeus) ajută în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni maladive. Fructele de zmeur au o compoziţie chimică foarte diversă, ce se corelează cu proprietăţile terapeutice şi cu acţiunile specifice în vindecarea diferitelor boli.
Analizele de laborator au scos în evidenţă prezenţa glucidelor solubile (5-11 la sută), care dau dulceaţa fructelor. Armonizarea gustului se realizează prin conţinutul în acizi organici (1,2B2,3 la sută) între care predomină acidul citric, malic, lactic şi glicolic. Aceşti acizi sunt conservaţi în organism, nu modifică alcalinitatea sângelui şi au putere bactericidă pronunţată. Aciditatea totală a fructelor prezintă proprietăţi aperitive, stimulând secreţia salivei, a sucurilor gastrice şi intestinale.
Culoarea şi aroma sunt date de antociani, flavonoide, pectine, taninuri şi uleiuri eterice. Substanţele tanante cu proprietăţi astringente sunt solubile în apă şi se oxidează sub influenţa enzimelor şi a oxigenului din aer, provocând închiderea culorii sucului din fructe. După oxidare, taninurile intră în reacţii cu pectinele care pot precipita, proces care trebuie să fie evitat, ţinând seama de rolul pectinelor la nivelul vaselor sanguine, unde captează colesterolul şi toxinele, uşurând evacuarea lor.
Conţinut bogat în vitamina C şi săruri minerale
Valoarea nutritivă şi terapeutică a fructelor de zmeur creşte în mod semnificativ prin ansamblul vitaminic foarte complex în care predomină vitamina C (20-50 mg la sută), B1, B2, D, P, PP şi beta-caroten. Pentru păstrarea conţinutului vitaminic, trebuie să se ţină seama de posibilitatea degradării rapide prin fierbere la temperaturi mai mari de 40EC, în procesul de oxidare la aer şi la contactul cu vasele de cupru.
Conţinutul ridicat de săruri minerale, uşor asimilabile (K, Ca, P, Mg, Mn, Fe, Zn, Cu), reprezintă sursa naturală a componentelor primare, necesare sintezei de principii active cu acţiuni terapeutice. Aceste săruri minerale (4-5 g la litru de suc) constituie materialul de construcţie pentru nervi, vase şi sânge şi au rol de neutralizare a acţiunii dăunătoare a acidului uric, menţinând alcalinitatea sângelui între limite normale.
Efecte medicinale deosebite în afecţiuni digestive
Proprietăţile terapeutice ale fructelor vizează, în primul rând, afecţiunile interne, având efecte astringente, antibacteriene, antidiareice, antiinflamatoare, antihemoragice, diuretice, depurative, cicatrizante, stomahice, neutralizante în aciditatea gastrică, reglatoare hormonal, vitaminizante, energizante şi tonic-răcoritoare. Efectele medicinale sunt legate mai ales de unele afecţiuni digestive ca: diaree rebelă, dizenterie, enterocolite, pancreatite, ulcere gastro-duodenale, congestii hepatice, spasme gastro-intestinale, dereglări ale tranzitului intestinal, hiperaciditate gastrică, infecţii bucale şi stomatite. În plus, favorizează eliminarea toxinelor şi a colesterolului din sânge, intensifică sudoraţia, îndepărtează senzaţia de "arşiţă" internă în caz de bronşite, sensibilitatea la răceală şi răguşeală, febrifug în gripe.
În diabetul zaharat sunt indicate cure de lungă durată pentru stabilizarea glicemiei, în amestec cu frunze de afin şi mur.
Fructele proaspete se consumă ca desert, cu efect înviorător şi răcoritor sau ca medicament, înainte de fiecare masă, câte 200-300 g pe stomacul gol timp de 12 zile. După ce s-a consumat porţia de fructe nu se mănâncă nimic timp de 4 ore, deoarece fructele au efecte de încetinire a proceselor digestive şi de reducere considerabilă a foamei.
Ceaiul din frunze este indicat în afecţiuni renale şi genitale
Frunzele proaspete sau uscate, cu gust plăcut şi uşor acrişor, servesc la prepararea unor ceaiuri consumate, primăvara şi toamna, ca aliment pentru copii, bătrâni şi persoane bolnave, mai ales în zilele reci, când sunt mai frecvente virozele şi gripele.
Ceaiurile băute seara, sub formă de decocturi, acţionează în afecţiuni renale şi genitale, în reglarea ciclului menstrual dureros sau în hemoragii uterine abundente.
În uz extern, ceaiul concentrat din frunze se foloseşte sub formă de gargară contra afecţiunilor faringiene, stomatite, laringite, faringite, inflamaţii ale gîtului, tuse, răceli şi nevralgii dentare, prin calităţile calmante şi emoliente.
Sirop de zmeură pentru refacerea coardelor vocale
Îndulcit cu miere de albine, siropul de zmeură are efecte uimitoare în refacerea coardelor vocale. La copii, se recomandă în bronşită cronică şi amigdalite recidivante, iar la femei în tratamentele pentru cistită, pielonefrită, dismenoree şi metroragii. Acest sirop este un excelent mijloc de tratament al bolilor cardiace, în tulburări de tranzit, afecţiuni oculare, astenie şi boli de piele (eczeme, pustule, erupţii tegumentare).
Mugurii de zmeur, progesteron natural
Mugurii de zmeur se culeg primăvara devreme, se zdrobesc şi se conservă în miere de albine. Un alt lot de muguri se usucă şi se macină fin până la forma de pulbere, din care se ia câte o linguriţă de 4 ori/zi, având rol de progesteron natural şi reglator al activităţii ovarelor.
Pulberea din muguri, recomandată în timpul menopauzei
Tratamentul cu pulbere din muguri de zmeur ţine sub control toate reacţiile legate de menopauză (bufeuri şi usturimi în zona genitală). Femeile care vor să renunţe la controversatele anticoncepţionale pot recurge la tratamentul cu muguri de zmeur pentru a preîntâmpina eventualele tulburări emoţionale şi hormonale. După un tratament de lungă durată se vor încetini considerabil procesele de îmbătrânire, în paralel cu efectele terapeutice sigure contra chisturilor ovariene, fibrom uterin, noduli mamari şi sindrom premenstrual.
Pe lângă pulberea din muguri se poate folosi şi tinctura din muguri, eficientă în tratamentele pentru chist ovarian, fibrom uterin, amenoree, metroragii, menoragii, metrite, iminenţă de avort şi pilozitate excesivă.
Mlădiţe de zmeur pentru restabilirea echilibrului ovarian
Mlădiţele de zmeur sunt utilizate la prepararea unor medicamente cu o largă aplicabilitate în tratarea diferitelor afecţiuni maladive. Mlădiţele proaspete se cântăresc şi se introduc într-o sticlă brună pentru macerare timp de 4-5 zile în alcool 90E, care acoperă în întregime materialul vegetal. Se adaugă un amestec de apă, glicerină (în raport 1:1) astfel ca solventul (alcool, apă, glicerină) să fie în cantitate de 20 de ori mai mare decât greutatea mlădiţelor. Se continuă macerarea încă 3 săptămâni, după care se decantează, cu stoarcere, se strecoară prin tifon, se lasă în repaus încă 48 de ore şi se strecoară încă o dată. Tratamentele cu extract glicero-alcoolic din mlădiţe au efecte excepţionale contra bolilor aparatului genital feminin, restabilind echilibrul ovarian dereglat.
Consumând câte 30-50 picături, dimineaţa şi seara, luate cu 7 zile înainte de ciclu şi în timpul ciclului, extractul din mlădiţe are bune efecte în combaterea tulburărilor premenstruale cu dureri de sâni şi de abdomen şi cu tensiune nervoasă, precum şi în dereglările de ciclu menstrual (metroragie funcţională, menoragie, amenoree, dismenoree şi pierderi abundente de sânge).
Extractul din mlădiţe tinere de zmeur previne îmbătrânirea precoce la femei
Efecte deosebit de bune se constată şi în combaterea fibromului uterin, a chisturilor ovariene, tulburări de menopauză, tulburări de libidou, frigiditate, iminenţă de avort, metrite şi vaginite, hipogonadism şi tulburări endocrine la pubertatea fetelor cu pilozitate excesivă. De asemenea, acţionează în prevenirea îmbătrânirii precoce a femeilor.
Pentru mărirea eficacităţii tratamentului, se recomandă unele asocieri ale extractului din mlădiţe de zmeur cu alte extracte, precum cele din coacăz negru în caz de chist ovarian, coacăz negru, mure şi alun în caz de fibrom uterin, rozmarin şi merişor în caz de menopauză cu tulburări şi pentru evitarea îmbătrânirii precoce a femeilor.
(Prof.univ.dr. Constantin Milică, doctor în fiziologie vegetală, specialist în fitoterapie, coordonator Centrul "Aroma" Iaşi)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu