sâmbătă, 10 decembrie 2011

**** Mugurii vegetali - medicamente naturale concentrate ****

Insignifianţi ca şi dimensiuni, prea puţin spectaculoşi ca aspect, apărând primăvara devreme când natura încă nu s-a trezit, mugurii trec adesea neobservaţi, aceasta în ciuda faptului că în ei se află ascunsă vitalitatea frunzelor, frumuseţea florilor şi bogăţia fructelor de mai târziu. Până de curând nici medicina nu a luat în considerare mugurii ca şi valoare terapeutică, până când au început să fie studiaţi sistematic, prin studii clinice şi de laborator. Valoarea terapeutică a mugurilor i-a uimit pe oamenii de ştiinţă. Ei pot substitui cele mai noi medicamente hormonale (cortizon şi derivaţii săi, progesteron, insulină, estrogeni etc.), au efecte reglatoare hormonale şi nervoase extrem de eficiente, stimulează procesele de drenare şi refacere a organismului. Boli din cele mai diverse, de la tumorile benigne, la diabet, de la nevroze, la ciroză hepatică pot fi vindecate cu cantităţi mici de extracte din muguri.
mugur
În tradiţia spirituală a vindecării din India (Ayurveda – Stiinta Vietii) se consideră că între fiinţa umană şi universul exterior există întotdeauna legături şi corespondenţe precise. Se cunoaşte astfel în acest sistem de vindecare faptul că pentru a trata un organ sau ţesut afectat de boală nu este suficient să cunoşti doar ce plantă trebuie să fie folosită, ci şi care parte a acestei plante poate acţiona mai eficient asupra ţesuturilor afectate. În acest context, seminţele şi mugurii verzi ai plantelor ocupă o poziţie de o importanţă specială.
Ceea ce ştiinţa a descoperit doar în ultimele decenii referitor la însuşirile de excepţie ale unor preparate extrase din mugurii plantelor, ştiinţa ayurvedică precum şi terapiile tradiţionale ale altor popoare (inclusiv cea tradiţională românească!) cunoşteau deja de mai multe sute de ani. Fireşte însă că odată cu studiile ştiinţifice aprofundate (începând cu cele ale lui Max Teteau) au putut fi evidenţiate mecanisme fiziologice de acţiune mai precise ale preparatelor vegetale din muguri în organismul uman. Cea mai uimitoare concluzie la care s-a ajuns este aceea că între diferiţii hormoni umani şi cei vegetali există o legătură foarte strânsă, ceea ce face posibilă influenţarea foarte puternică reciprocă.

Fitohormoni, minerale si enzime

Cercetari recente de citologie si biochimie vegetala au dus la descoperirea in plante a unor substante senzationale. Substantele de crestere din plante, cunoscute sub numele de hormoni vegetal sau fitohormoni apar in cantitati mari odata cu venirea primaverii si reinceperea perioadei de expansiune a vegetatiei. Fitohormonii indeplinesc in cadrul plantei roluri multiple, atat de crestere, cat si de sustinere si reglare. In contact cu organismul uman aceste substante care favorizeaza procesele de crestere ale plantelor influenteaza extrem de favorabil modul de functionare al sistemului endocrin. Aceasta proprietate face ca mugurii unor plante (cum sunt coacazul, zmeurul etc) sa aiba un efect reglator hormonal fara a prezenta insa efectele secundare ale unor hormoni de sinteza. In afara acestor fitohormoni, in mugurele ce se formeaza gradat, se concentreaza acizi nucleici (ADN si ARN), minerale si o mare cantitate de vitamine. Enzime cum ar fi fosfatazele isi cresc activitatea ceea ce explica efectele de stimulare imunitara pe care le prezinta mugurii proaspeti (aceste enzime favorizeaza sinteza anticorpilor).

In muguri cresc, de asemenea, in aceasta perioada in mod exploziv cantitatile unor microelemente, ca fier, cobalt, cupru, zinc, magneziu extrem de necesare proceselor vietii.

Ceva ce nu poate fi masurat…

Nu trebuie sa neglijam insa ca in afara acestor substante chimice este vorba si de ceva ce nu poate fi deocamdata remarcat prin intermediul mijloacelor stiintei actuale. Este vorba de acea forta a vietii fara de care planta nu ar fi decat o aglomerare de celule si substante chimice incapabile de vreo dezvoltare sau evolutie. Intr-un mod asemanator intr-o anumita masura cu germenii plantelor, mugurii concentreaza in structura lor substantele si energiile necesare cresterii plantei. In cazul arborilor, care pot fi considerati adevarate “generatoare” de vitalitate, mugurii vor concentra o forta vindecatoare considerabila, sinteza a energiei ascendente care se resimte in intreaga natura odata cu venirea primaverii.

Efecte terapeutice

In homeopatie, unde mugurii se folosesc sub forma extractelor glicerinate mugurii indeplinesc rolul de drenaj. Altfel spus, ei au proprietatea de a ajuta procesele de eliminare naturala a toxinelor din organism, fie ca acestea sunt localizate la nivelul sangelui, al ficatului sau al altor organe. Procesul de drenare se realizeaza in acelasi timp si printr-o stimulare a circulatiei limfatice si o dezobstruare a acesteia. Cei mai multi dintre mugurii arbustilor si arborilor prezinta efecte de decongestionare si eliminare a toxinelor.

Desi concentreaza o mare cantitate de substante propice dezvoltarii organismului uman, ei nu sunt utilizati preponderent pentru efectele lor vitaminizante sau remineralizante (care sunt mult mai reduse decat in cazul germenilor proaspeti de cereale, spre exemplu), ci pentru a realiza un reglaj mult mai "fin" la nivelul unor sisteme corporale. Aici este vorba mai ales de influenta esentiala asupra sistemului neuroendocrin. Pornind de la reglajele fine pe care le pot realiza, de la caz la caz, asupra a diferite glande cu secretie interna sau direct asupra sistemului nervos, mugurii pot sa determine in cazul unei utilizari consecvente pe o perioada lunga de timp (minim 2-3 luni) eliminarea unei serii intregi de afectiuni grave.

Ce muguri sa culegem?

Prezentam in continuare cateva dintre arborii si arbustii cei mai accesibili de la noi din tara, ai caror efecte terapeutice sunt insa cu totul remarcabile:

1. Mugurii de brad (Abies alba) - favorizeaza fixarea calciului in oase, fiind indicati in caz de decalcifieri osoase la copii, in rahitism, in carii dentare, in hipertrofii ganglionare, rinite si rino-faringite repetate. Mai ales in cazul prepararii in miere efectele lor vitalizante, reintineritoare si tonice vor fi amplificate de cele ale mierii.

2. Mugurii de coacaz negru (Ribes nigrum) - Acesti muguri actioneaza la nivelul cortico-suprarenalelor, stimuland secretia hormonilor corticoizi; au totodata o actiune puternica antialergica fiind indicati in toate starile inflamatorii si alergice insotite de o viteza de sedimentare accelerata a sangelui (VSH) cum sunt: rinitele, bronsitele, astmul bronsic, gastritele, urticaria, reumatismele alergice; se utilizeaza cu succes in adenom de prostata, fibrom uterin, chist ovarian, astm, emfizem, migrene, astenie psihica post-gripala, hipotensiune, dermatoze, dismenoree, hiperuricemii, reumatism si afectiuni articulare ca artroza.

3. Mugurii de mur (Rubus fruticosus) - sunt recomandati in cazuri de hipertensiune arteriala, in cazuri de osteoporoza survenita dupa menopauza, artroza acompaniata de osteoporoza, dureri osoase si articulare.

4. Mugurii de zmeur (Rubus idaeus) - elimina fenomenele fiziologice si starile neplacute asociate cu menopauza, se folosesc ca adjuvant in tratamentul fibromului uterin si al chistului ovarian, elimina tulburarile menstruale, regularizeaza secretia hormonala ovariana. Mai ales in cazul tulburarilor ovariene se pot asocia cu folosirea unor amestecuri de plante specifice: coada racului (Potentilla anserina), cretisoara (Alchemilla vulgaris), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris).

5. Mugurii de stejar (Quercus robur) - au proprietati stimulatoare si tonice, se recomanda in astenie fizica si psihica, stari de convalescenta, tulburari de natura sexuala (impotenta), enurezis (urinare involuntara nocturna), ca adjuvant in tratamentul alergiilor. In asociere cu alte remedii ajuta considerabil remedierea cazurilor de paradontoza.

6. Mugurii de paducel (Crataegus oxyacantha) - se folosesc in special in cadrul tulburarilor cardiace; diminueaza durerile cardice, tonifica miocardul, se recomanda in insuficienta cardiaca, in insuficienta coronariana, in tahicardii, in stari aritmice etc. Sunt totodata un calmant nervos si ajuta la eliminarea starilor de iritare si tensiune psihica datorate stressului, elimina insomniile si au efecte benefice ca adjuvant in hipertiroidii.

7. Mugurii de tei (Tilia sp.) - au efecte tranchilizante, fiind indicate in starile de hiperexcitabilitate nervoasa, in nevroze diverse, insomnii, stari de anxietate, regleaza metabolismul, utili persoanelor hipersensibile, emotive, de asemenea celor ce sufera de afectiuni ale pielii care sunt caracterizate de mancarimi, au efect antispasmodic. In general pot fi utilizati in multe dintre afectiunile care se dezvolta pe un substrat psihic tensionat si anxios.

8. Mugurii de anin (Alnus incana) - imbunatatesc circulatia cerebrala si totodata tonifica vasele sanguine cerebrale, sunt utili in tratarea sechelelor in urma accidentelor vasculare cerebrale precum si pentru prevenirea acestora; se recomanda persoanelor in varsta pentru prevenirea ramolismentului cerebral.

9. Mugurii de plop (Populus nigra si P.hibrida) - mugurii actioneaza asupra sistemului arterial al membrelor inferioare (mai ales la nivelul gambelor), combat spasmele de la acest nivel, favorizeaza restabilirea circulatiei colaterale si inlatura tulburarile trofice asociate. Datorita flavonoidelor pe care le contin au efect febrifug si antiinflamator. Se recomanda in arterite. Considerati un veritabil "propolis vegetal" mugurii de plop negru au efecte de stimulare a rezistentei la infectii si antiseptice.

10. Mugurii de castan (Aesculus hippocastanum) - isi exercita actiunea asupra circulatiei venoase si in special a celei limfatice. Reprezinta poate cel mai eficient drenor al sistemului limfatic, actionand cu precadere la nivelul membrelor inferioare. Se poate asocia cu mugurii de scorus (Sorbus domestica), mai ales in tratamentul tulburarilor circulatorii care afecteaza gambele. Scorusul actioneaza asupra venelor, iar castanul asupra limfaticelor. Aceasta asociere da rezultate foarte bune, restabilind circulatia sanguina si limfatica la membrele inferioare. Se mai recomanda in cazuri de edeme, varice, tulburari circulatorii ca urmare a utilizarii contraceptivelor.

11. Mugurii de fag (Fagus sylvatica) - cresc diureza si au efecte benefice asupra rinichilor. Se recomanda in tratamentul litiazei renale (urice), in afectiuni renale in general, in afectiuni cu retentie de lichide in organism, obezitate.

Text preluat din lucrarea "Principii si directii in vindecarea naturala" , aparura la editura Kamala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu